dilluns, 10 d’octubre de 2011

Novetats a Facebook: el “ticker”, un canal de notícies en temps real

Avui però toca parlar d’un dels canvis més visibles i que ens està posant a tots una mica massa nerviosos: els canvis al canal de notícies i l’aparició d’una nova columna a la dreta (el “ticker”) que ens mostra en temps real informació detallada de cada minúcia que els nostres amics fan a Facebook.
Anem a pams…
.
Què ha canviat al canal de notícies?
1. Ara tenim “titulars”
Abans teníem un canal de notícies amb dues pestanyes: una amb “publicacions destacades” i l’altra amb “publicacions recents”. A la primera podíem veure el més destacat (amb més comentaris, més “m’agrades”, etc..) del que havien publicat els nostres amics i les pàgines de les quals som fans i a la segona més publicacions de les darreres hores.
Ara el canal de notícies d’ha simplificat a una sola columna. Primer veiem el que s’anomenen “titulars” i que venen a ser le publicacions més destacades des de la darrera vegada que ens vam connectar i que Facebook creu que no ens podem perdre. Identificareu aquests titulars perquè tenen una petita cantonada blava a dalt a l’esquerra.



Si no ens agraden els titulars que veiem podem fer click sobre aquesta cantonada i “desmarcar-los” com a titular. D’aquesta manera Facebook aprèn quin tipus de publicacions són importants per a nosaltres i millorarà la proposta de titulars que ens fa.

.
2. On han anat a parar les “publicacions recents”

Després dels titulars hi ha una secció de “publicacions recents” similar a la d’abans. Dalt de tot tenim un enllaç per si volem anar a les publicacions recents directament saltant-nos els titulars. Per a cada publicació recent podem posar-nos a la dreta i, clicant a la fletxa que apareix, les podem ocultar o marcar com a “titulars” per a que facebook destaqui aquest tipus de publicacions la propera vegada (per exemple, les publicacions de la teva parella o aquell company de feina que sempre publica coses interessants).


.


3. La nova columna de la dreta: el “ticker”

A banda de la columna central del canal de notícies ara tenim un nou canal en una columna a la dreta on veiem actualitzacions a temps real de cada cosa que fan els nostres amics a Facebook. Es va actualitzant constantment amb cada nova acció que succeeix (fet que personalment trobo que distreu una mica massa).

Aquesta columna s’anomena “ticker” en anglès (en castellà, l’han traduït com a “teletipo”) i inclou qualsevol tipus d’activitat que facin els nostres amics: comentaris, “m’agrades”, noves amistats, apps que estan utilitzant… Si ens posem amb el ratolí sobre de qualsevol publicació la podem veure en detall i clicar per anar a la publicació en qüestió.

Per exemple, com que molts usuaris utilitzen l’app de Spotify, podem veure en temps real què escolten els nostres amics. Si hi passem el ratolí per sobre podem començar a escoltar la mateixa cançó allà mateix.


.


.
Com controlo què surt de mi al ticker dels meus amics?
1. No et creguis els missatges en cadena

En els darrers dies molts usuaris han compartit una petició com aquesta al seus murs:
“ATENCIÓ, AMICS I AMIGUES DE FACEBOOK. Feu-me un favor: situeu el cursor damunt del meu nom i espereu que aparega la meua “fitxa”. Llavors aneu a “Subscribed” i desactiveu l’opció “Coments and Likes” perquè els meus comentaris en missatges d’amics no siguen públics….”

La veritat és que això només serveix per a que la persona que faci aquests passos no vegi més publicacions sobre els teus comentaris i “m’agrades” però no protegeix per res la privacitat de les seves pròpies publicacions. A banda, no podem pretendre que el control de la nostra privacitat depengui de que els altres configurin que no volen rebre informació nostra. És com anar despullat pel carrer i pretendre que no et vegi ningú perquè els vas avisant que tanquin els ulls quan passes.

Però no us preocupeu, hi ha alguns passos que sí que podem fer per controlar millor la informació sobre tu que es publica als tickers dels teus amics
.

2. Posa per defecte que les teves publicacions només siguin visibles pels teus amics

Per començar cal que tinguis clara una cosa: al ticker que tu veus a la dreta només hi surten les publicacions que tenen la privacitat marcada com a “només amics” si ets amic d’aquella persona, o les publicacions públiques. Quan veus una publicació sobre un comentari que un amic teu ha deixat a l’status d’una persona que no coneixes de res, només la veus perquè aquell status s’ha publicat de manera pública.

És a dir, que si jo publico una foto personal una mica compromesa amb la privacitat configurada “només per a amics”, i un amic meu em deixa un comentari, tota la gent que ell té d’amiga i que jo no conec de res NO VEURÀ informació sobre el seu comentari (ni la meva foto) al seu ticker. Conclusió: millor publicar per defecte sempre “només per als meus amics”.

Per a fer-ho us recomano que llegiu aquest article sobre la manera en que es comparteix actualment a Facebook i que aneu a la configuració de privacitat i poseu per defecte “Amistats”.


.

3. Pensa abans de fer un comentari o un m’agrada

Amb el pas anterior et protegeixes tu de que coses teves no surtin en tickers d’extranys i protegeixes els teus amics si comenten o fan “m’agrada” a les teves publicacions. Però, i si els teus amics no són tan curosos? I si el teu amic penja un enllaç una mica “picant” i ho fa de manera pública i tu hi deixes un comentari? Problema: tots els teus amics i els seus (i potencialment qualsevol persona) veuran la seva publicació i el que hi has afegit tu.

Això significa que si estem a punt de fer un “m’agrada” o un comentari en alguna publicació que no volem que ho vegi tothom (enllaços de temes polèmics, qüestions polítiques, temes sensibles…) hem de comprovar abans quina privacitat té la publicació. Per a fer-ho has de mirar el petit símbol gris que hi ha al final de la publicació. Si és un símbol d’un globus terraqui, la publicaicó és pública (ho podem veure si hi passem el mouse per sobre):



En canvi, si hi ha un símbol amb dues persones, vol dir que només ho veuen els amics de la persona que ho ha publicat:


.
4. Configura què comparteixen les aplicacions

Quan ens afegim una app a Facebook, ens demanarà permís per poder per defecte publicar la nostra informació als tickers dels nostres amics. Torno a posar l’exemple més utilitzat darrerament: si tens l’app de Spotify, publicarà el que escoltes al ticker dels teus amics. Si no pots parar d’escoltar Justin Bieber però vols evitar uns danys irreparables a la teva reputació, val més que configuris l’app perquè no publiqui aquesta informació.

Quan ens instal·lem una aplicació nova a Facebook, ens demana si d’ara en endavant li volem deixar publicar informació sobre la nostra activitat. Podem triar públic, amistats o “personalitzat”.



Si escollim “personalitzat” ens deixa escollir més opcions, entre elles, “només jo”, és a dir, no compartir la teva activitat en aquesta aplicació amb ningú. D’aquesta manera evites que el teu lamentable gust musical quedi retratat als tickers dels teus amics. :-)




També val la pena repassar tot el llistat d’apps que tenim instal·lades a la configuració d’aplicacions. De tant en tant convé fer neteja i eliminar aquelles que ja no volem (com menys apps amb accés a la nostra informació, més control). Llavors us recomano mirar les diferents aplicacions i comprovar si publiquen informació sobre la teva activitat i qui la pot veure. Si no vols que aquesta informació surti als tickers de ningú, escull l’opció “personalitzat” i “només jo”.

.

Espero que us sigui útil i, malgrat que sembla molt complicat, no us atabaleu, és molt més senzill del que us penseu. La clau està en saber com funciona per ser sempre nosaltres mateixos els que controlem la nostra privacitat i poder prendre les decisions encertades en cada moment.

 Font: http://betesiclicks.com/2011/10/07/novetats-a-facebook-el-ticker-un-canal-de-noticies-en-temps-real/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+betesiclicksfeed+%28Betes+i+Clicks+-+desenredant+la+xarxa%29&utm_content=Google+International


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada